Donald Gabriels

Donald is een landbouwkundig ingenieur van de Gentse Universiteit, en is nu Emeritus Professor van de Vakgroep Bodembeheer van de Faculteit van de Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent. Hij is Master in de Landbouwkunde (Bodemfysica) van Iowa State University (USA) en is doctor in de Landbouwkundige wetenschappen van de Gentse Universiteit. He was a ‘Fullbright’ post-doctoraats-bursaal in Purdue University (USA) waar ook het Nationaal Erosie Laboratorium is gevestigd.

Enkele tientallen jaren geleden coördineerde hij ook de bouw van het Internationaal Centrum voor Eremologie (ICE) op de campus van de Universiteit Gent. Dit gebouw bevat de unieke combinatie van een windtunnel met regenvalsimulatie. In 2008 werd Donald voorzitter van de UNESCO Leerstoel van Eremologie voor de studie van Woestijnen en Woestijnvorming. Dit droeg bij tot zijn onderwijs en onderzoek in de bodemstructuur, landdegradatie en desertificatie, bodemfysica, substraten, bodemconditionering en bodemverbetering, bodemerosie processen en controle, wind erosie, schuine regenval, constructie van natuurlijke en synthetische gras sportvelden.

Mede door zijn jarenlange internationale academische loopbaan in combinatie met een nationale en internationale carrière in diverse sporttakken en ook door zijn contacten (letterlijk en figuurlijk) met sportterreinen, wordt hij nationaal en internationaal aangezocht om onderzoek uit te voeren, seminaries te geven maar ook advies te verlenen bij de aanleg en bij de problemen in verband met gras(sport)velden. Samen met het onderzoek van Davy Ottevaere sedert 2000, zijn hieruit de Ganda-criteria ontstaan als normen en richtlijnen bij de aanleg en renovatie van de toplagen van voetbalvelden.

Donald is ook de stichter en codirecteur van de ‘College Bodemfysica’ van de Abdus Salam Internationaal Center voor Theoretische Fysika (ICTP) in Trieste, Italië, en mede-organisator van de werkvergadering over Bodem- en Waterconservering voor de lokale landbouwers en hun familieleden van de Andes landen van Latijns Amerika (COSWAND).

Hij was hoofd van de Vakgroep Bodembeheer van de Universiteit en copromoter van de Master cursus ‘Physical Land Resources’ in samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel.

Donald is eveneens auteur en coauteur van een groot aantal wetenschappelijke en niet-academische publicaties in magazines en boeken. Hij organiseerde ettelijke symposia, conferenties en congressen in binnen en buitenland. Hij was leider en consultant voor verschillende onderzoeksprojecten en was gastprofessor, gastdocent en voornaamste spreker in alle delen van de wereld.

Nu is hij coördinator van de coöperatieve vennootschap GANDA PUBLI PRODUCTIONS met o.a. het publiceren van wetenschappelijke en sporttijdschriften en boeken.

--> Davy Ottevaere

Donald Gabriels: Bodemstalen nemen in het "Theatre of Dreams" - Old Trafford, Manchester United, Engeland.
Donald Gabriels: Bodemstalen nemen in het Reebok Stadium, Bolton Wanderers, Engeland.
Donald Gabriels: Bodemstalen nemen in Ewood Park, Blackurn Rovers, Engeland.

Wenst u Donald persoonlijk te contacteren?

Stuur gerust een mailtje!